...

Brolægning - sådan gør du

Brolægning er et gammeldags håndværk, der kort forklaret går ud på at lægge sten i jorden. For det utrænede øje kan det virke relativt simpelt, men i virkeligheden består brolægning af flere dimensioner, som det er vigtigt at have styr på, hvis resultatet ikke skal blive både grimt og uholdbart.

I det følgende kan du både blive klogere på, hvordan brolægning fungerer, og hvilket materiel du vil få brug for, hvis du drømmer om at anlægge din egen terrasse, indkørsel, havesti eller noget helt fjerde.

Opsætning af snore

Til at starte med skal du først og fremmest udføre det nødvendige forarbejde ordentligt. Det er nemlig vigtigt, at din brolægning får et fald på 1-2 cm pr. meter, sådan så vand løber væk fra eventuelle fundamenter.

Derfor gør du dig selv en tjeneste ved at være grundig med opsætning af snore, så du ikke skal justere på din brolægning løbende.

Udgravning

Din udgravning skal have den rette dybde, og selvom 20-35 cm måske ikke lyder af meget, så kan det meget hurtigt blive et opslidende og tidskrævende arbejde afhængig af størrelsen på dit projekt.

I den forbindelse kan det give mening at tænke leje af minigraver ind i budgettet.

Det handler om flere forskellige lag

Brolægning består af tre lag: bærelaget, afretningslaget og enten sten eller fliser. Ved anlæg af indkørsler kan det dog også give mening med et fjerde lag, et såkaldt bundsikringslag, som gør brolægningen i stand til at udholde tung kørsel.

For at bærelag, afretningslag og evt. bundsikringslag bliver både stabile og nøjagtige, er det vigtigt at komprimere hvert lag, før det næste tilføjes. Derfor vil du stensikkert få brug for en pladevibrator.

Bærelaget

Bærelaget er det nederste lag bestående af stabilgrus med en typisk tykkelse på 10-25 cm, afhængig af hvor stor en vægt brolægningen skal kunne holde til.

Afretningslaget

Afretningslaget er et tyndt lag af vasket sand på omkring 3 cm, der lægges oven på bærelaget for at sikre, at fliserne kan lægges plant og ikke bliver ujævnt.

Sten eller fliser

Til sidst skal du lægge dine sten eller fliser, og det skal helst være så forsigtigt og præcist som muligt. Ligesom ved udgravningen er der også her tale om et fysisk belastende arbejde, og derfor anbefaler vi at anvende en flisenedlægger til opgaven.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til vores maskiner til brolægning, eller er du i tvivl om, hvilket materiel du har brug for til dit anlægsprojekt? Giv os et kald på tlf. 6110 1616 eller send os en mail på info@kbhmaterieludlejning.dk.